topimage thelmatodd

topimage lawrence

topimage stanollie

topimage_filmlijst

Zoeken

Sons of the Desert

sonsofthedesertsmallDe Sons of the Desert werd begin jaren zestig met instemming en actieve medewerking van Stan Laurel in Amerika opgericht als een instelling die de herinnering aan het komische duo Laurel en Hardy probeert levend te houden. Het is niet zozeer een fanclub als wel een Historisch Genootschap. De naam is natuurlijk ontleend aan de film ‘Sons of the Desert’ waarin Stan Laurel en Oliver Hardy stiekem een conventie van een dergelijk genootschap bezoeken. De 'Sons of the Desert' –organisatie heeft wereldwijd meer dan tweehonderd onderafdelingen. Deze afdelingen of 'Tenten' zijn eveneens vernoemd naar films van Laurel en Hardy en bij de Sons of the Desert in de Verenigde Staten aangemeld.

 

Vrijmetselarij

vrijmetselarijIn de film bezoekt het duo een 'lodge' (loge) bijeenkomst. Hiermee wordt rechtstreeks verwezen naar bijeenkomsten die vrijmetselaars hebben. Het afleggen van een eed, het schudden van handen op een speciale manier, de beslotenheid van de bijeenkomst en het enigszins mysterieuze karakter zijn typisch eigenschappen die men aan vrijmetselaars toeschrijft. Het is echter een misverstand om te denken dat de vrijmetselaars met de film op de hak worden genomen. De film probeert een situatie te creëren waarin geen vrouwen gewenst zijn en mannen zich kunnen uitleven.

Voor zover bekend was Oliver Hardy een vrijmetselaar, lid van de Solomon Lodge No. 20, Florida. Ook de vader van Stan Laurel was een vrijmetselaar. Stan Laurel heeft in een brief uit 1957 echter ontkend ooit lid te zijn geworden van de orde.

'.... It was interesting to note that you are a Mason - a wonderful organization. My Dad was a 32nd. Degree Member in the Scottish Order, for some reason I never became one.....' - 21 Augustus 1957 aan Earl 

'Them Thar Hills' of de 'Sons of the Desert' heeft verder trouwens geen rechtstreekse associaties met de vrijmetselarij.

 

Door: Math Lenzen / Hans Jongen

 

Foto Showcase

Polls

Digital Remastering van L&H Films

De films zijn kunst, daaraan verander je niets - 22.5%
Alleen om omzuiverheden eruit te halen - 22.5%
Maak ze maar perfect maar wel zwart-wit - 40%
Inkleuren mag, maar houd het orgineel - 8.8%
Compleet inkleuren alsof ze zo zijn gemaakt - 6.3%

Aantal stemmen: 80
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 dec 2013 - 00:00