topimage thelmatodd

topimage lawrence

topimage stanollie

topimage_filmlijst

Zoeken

deidamay

Stan's jacht - de Ruth L.

Opgeslokt door zijn werk en altijd bezig met het bedenken van verhaallijnen en nieuwe grappen en grollen. Zo wordt Stan Laurel af en toe neergezet als persoon. Stan was inderdaad een harde werker en fanatiek in zijn beroep, dat zal niemand ontkennen, maar dat betekent niet dat hij ook af en toe kon ontspannen. Een van de dingen die Stan Laurel heerlijk vond, was het varen en het vissen. In 1935 koopt hij daarom een zeer speciaal motorjacht met als naam ‘Nada III’. Dit motorjacht is het snelste en de duurste schip van zijn tijd en haalt een snelheid van 35 knopen, ongeveer 65 kilometer per uur. Dit is ongelooflijk snel voor zijn tijd.

 

tuna club buttonsstan ruth marlinStan is niet de eerste eigenaar, dit is Willard Van Brunt, een excentrieke uitvinder. Na de aankoop veranderd Stan de naam van de boot in Ruth L. naar Virginia Ruth Rogers-Laurel die enkeke maanden eerder Stan’s tweede vrouw is geworden (zie ook: Stan Laurel’s Liefdesleven). Stan wordt ook lid van de Catalina Tuna Club. Zijn favoriete vangst is een zwaardvis of tonijn en zoals de foto's bewijzen, zijn dit geen kleine vissen. De vangst van zo'n grote vissen vereist uithoudingsvermogen en ervaring. Een gevecht met zo'n vis kan uren duren. In 1936 vangt Stan een geweldig grote Marlijn van 258 pounds (zo'n 117 kilo). Een oplettende fan zal wel eens hebben opgemerkt dat Stan op zijn pak wel eens een kleine button droeg en zich hebben afgevraagd waarvan dit was. De Catalina Tuna Club gaf speciale buttons aan personen die een zeer grote of zeer snelle vangs hadden. Met de vangst van de Marlijn en enkele andere vangsten werd Stan een zeer erkend visser.

 

Zeer bekende persoonlijkheden voeren samen met Stan uit. Denk aan Bing Crosby, Ernest Hemingway, May West en Charlie Chaplin om er maar enkelen te noemen. Maar ook zijn vrouw en dochter Lois vonden het heerlijk op het jacht. Lois noemde haar vakanties op de Ruth L. enkele van de gelukkigste momenten in haar leven. Het jacht bestaat nog steeds en heeft een bijzondere plaats gekregen in de Amerikaanse geschiedenis.

 

 

Als Stan Laurel in 1938 scheidt van Ruth, verkoopt hij ook de boot. Een goede bekende uit de Catalina Tuna Club neemt de boot van hem over. Jonah Jones Jr., de nieuwe eigenaar verandert de naam in Ida May. Stan zal ook zonder boot nooit zijn plezier in het vissen verliezen, maar hij zal zelf nooit meer een boot bezitten.

 

Gary Cohen heeft een korte film gemaakt over de Ida May.

 

Aan het jacht is een volledige website gewijd die zeer de moeite waard is om eens te bezoeken http://www.idamay.org/

Door: Hans Jongen

Foto Showcase

Polls

Digital Remastering van L&H Films

De films zijn kunst, daaraan verander je niets - 22.5%
Alleen om omzuiverheden eruit te halen - 22.5%
Maak ze maar perfect maar wel zwart-wit - 40%
Inkleuren mag, maar houd het orgineel - 8.8%
Compleet inkleuren alsof ze zo zijn gemaakt - 6.3%

Aantal stemmen: 80
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 dec 2013 - 00:00