topimage thelmatodd

topimage lawrence

topimage stanollie

topimage_filmlijst

Zoeken

Stan Laurel’s liefdesleven

Stan Laurel’s liefdesleven

Stan Laurel’s liefdesleven kan men het beste als turbulent beschrijven. Niet alleen uit de huwelijken, maar ook uit de affaires die Stan Laurel had (the Downey Twins, Alice Ardell), blijkt zijn liefde voor het vrouwelijke schoon. Zijn eerste langdurige liefde had hij met de temperamentvolle Australische Mae Charlotte Dahlberg. Voor zover bekend begon de relatie in 1917 en eindigde in 1925 toen Mae terugkeerde naar Australië. Stan en Mae traden jarenlang samen op onder de naam Laurel. Een naam die door Mae werd bedacht en die was afgeleid van de lauwerenkrans van de Romeinse keizers. Mae werd, door de filmproducent Joe Rock, betaald om naar Australië terug te keren. Ze zou de carrière van Stan belemmeren. In de filmcontracten stond zelfs expliciet aangegeven dat Mae niet erbij betrokken diende te zijn. Jaren later kreeg Mae het toch voor elkaar om alimentatie van Stan Laurel te ontvangen. Ondanks dat ze niet voor de wet waren getrouwd, hadden ze toch jaren als man en vrouw geleefd, zo voerde Mae aan tijdens de rechtszaak.

 

In 1926 trouwde Stan met Lois Neilson. Lois was zelf ook een actrice en speelde met Stan samen in de film ‘Do You Love Your Wife’. Ze trouwden op 13 augustus 1926 en het huwelijk bracht twee kinderen voort. De dochter Lois, geboren op 10 december 1927, had dezelfde naam als haar moeder. De zoon, Robert Stanley, werd te vroeg geboren en leefde maar 9 dagen. In december 1934 werd de scheiding uitgesproken.

  • stan_lois_jr_sr01
  • stan_lois_jr_sr02
  • stan_lois_jr_sr03
  • stan_lois_jr_sr04_hond_lady
  • stan_lois_jr_sr05

 

Meteen na de scheiding in 1934 trouwde Stan Laurel met Virginia Ruth Rogers. Vreemd genoeg bleek de scheiding met Lois niet tijdig genoeg te zijn doorgevoerd. Daarom werd de trouwplechtigheid begin 1935 herhaald. Drie jaar na zijn huwelijk met Virginia trouwde Stan met Vera Ivanova Shuvalova. Maar ook dit huwelijk hield maar twee jaar stand. In 1940 werd ook hier de scheiding uitgesproken. In 1941 stapten Stan en Virginia Ruth Rogers weer in het huwelijksbootje. Deze keer zou het huwelijk vier jaar duren.

  • veraivanovashuvalova01
  • veraivanovashuvalova02
  • virginiaruthrogers01
  • virginiaruthrogers02
  • virginiaruthrogers03

 

Uiteindelijk trouwde Stan in 1946 met Ida Kitaeva Raphael. De actrice en zangeres trouwde Stan niet vanwege zijn geld of goederen, want zo rooskleurig was de financiële situatie voor Stan niet in 1946. Niet vreemd gezien de alimentatie die Stan ondertussen moest betalen. Blijkbaar had hij niet eens voldoende geld om Ida een trouwring te kopen. Het huwelijk hield stand tot de dood van Stan. Stan prijsde zich heel gelukkig met de relatie die hij met Ida had. Een vreemd detail is dat in het testament van Stan Laurel beschreven is, dat de dochter van Stan, Lois, niets krijgt en de gehele erfenis naar Ida gaat. Als reden schrijft Stan, dat hij Lois al volledig en voldoende heeft verzorgt. En voor zover bekend is deze uitspraak gegrond. Stan stond bekend om zijn gulheid naar familie, maar ook naar vrienden.

Door: Hans Jongen

Foto Showcase

Polls

Digital Remastering van L&H Films

De films zijn kunst, daaraan verander je niets - 22.5%
Alleen om omzuiverheden eruit te halen - 22.5%
Maak ze maar perfect maar wel zwart-wit - 40%
Inkleuren mag, maar houd het orgineel - 8.8%
Compleet inkleuren alsof ze zo zijn gemaakt - 6.3%

Aantal stemmen: 80
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 dec 2013 - 00:00