topimage thelmatodd

topimage lawrence

topimage stanollie

topimage_filmlijst

Zoeken

Meesters van de slapstick

Meesters van de Slapstick

Meesters van de Slapstick

Slapstick is een manier van acteren waarin de visuele grap centraal staat. Slapstick is dan ook alles behalve subtiel. De rol van de personages is meteen duidelijk en de grap direct en meestal fysiek. Veel mensen denken aan oude zwart-wit films als ze aan slapstick denken. Maar ook in films die recent zijn uitgebracht wordt nog gebruik gemaakt van slapstick. Denk bijvoorbeeld aan Jim Carrey en Mr. Bean. Beide zeer gericht op de visuele grap en de niet mis te verstane gezichtsuitdrukkingen. Ook in de Jackass films wordt veel gebruik gemaakt van slapstick technieken. Wat oudere slapstick meesters zijn Leslie Nielsen in bijvoorbeeld de Naked Gun Films, het tv programma van Benny Hill of de films van de franse komiek Louis de Funès.

 

 

Toch is het niet vreemd dat mensen aan de oudere zwart-wit films denken als ze het over Slapstick hebben. Juist in deze films, waarin nog geen geluid was, werd lichaamstaal en beweging gebruikt om gevoelens en grappen naar de kijkers over te brengen. Bewegingen werden ruimer gedaan en gezichtuitdrukkingen werden overdreven. Dit is ook de reden waarom de meer recente slapstick acteurs soms worden beschuldigd van over-acteren.

slapstickHet woord ‘Slapstick’ is afgeleid van een houten stok waarmee een knallend geluid gemaakt kan worden. Deze stok werd gebruikt als geluidseffect als iemand hard werd geslagen. Het gebruik van deze stok is terug te voeren tot toneelvoorstellingen tot in de renaissance (vanaf de 14e eeuw). De stok werd ook wel battacio genoemd.

De Keystone studios van Mack Sennett en de Studio van Hal Roach stonden aan de wieg van de slapstick in de film. Mack Sennett werd door zijn producties op het gebied van de slapstick in die tijd soms ‘The King of Komedy’ genoemd. Vooral de autoachtervolgingen en de massale gevechten waren een handelsmerk van Mack Sennett. Beide studio’s hadden een groot assortiment aan acteurs onder contract die zich zeer verdienstelijk hebben gemaakt met het maken van slapstick films. Tot op heden zijn deze acteurs bekend en geliefd bij het publiek.

 

 

De bekendste acteurs en groepen uit de jaren ’20 tot en met de jaren ’40 zijn: Charlie Chaplin,
Harold Lloyd, Buster Keaton, The Marx Brothers, The Keystone Kops, The Three Stooges en Our Gang (The Little Rascals). In dit rijtje mag natuurlijk Stan Lauren en Oliver Hardy niet vergeten worden. Vooral het samenspel tussen de twee totaal verschillende karakters maakte de slapstick van het duo uniek. Het feit dat de actie van de een, een meestal zeer voorspelbare reactie van de ander oproept, is een van de handelsmerken van Laurel en Hardy. Toch deed dit op geen enkele manier afbreuk aan de werking van de grap, maar voegde dit juist toe aan het plezier dat mensen aan de film beleefden. In de films werd deze verwachting zelfs uitgebuit door iets heel gelaten te laten gebeuren en dan pas zeer laat te reageren.

 

  • bonniescotland001
  • lh001
  • lh002
  • lh003
  • lh004
  • lh005
  • lh006
  • lh007
  • thatsmywife002
  • towedinahole001

 

Door: Hans Jongen

Foto Showcase

Polls

Digital Remastering van L&H Films

De films zijn kunst, daaraan verander je niets - 22.5%
Alleen om omzuiverheden eruit te halen - 22.5%
Maak ze maar perfect maar wel zwart-wit - 40%
Inkleuren mag, maar houd het orgineel - 8.8%
Compleet inkleuren alsof ze zo zijn gemaakt - 6.3%

Aantal stemmen: 80
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 dec 2013 - 00:00