topimage thelmatodd

topimage lawrence

topimage stanollie

topimage_filmlijst

Zoeken

Oliver Hardy

 oliver hardy - 1892 - babyfoto oliver hardy - 1902 ca oliver hardy - 1914 oliver hardy - 1916 - jacksonvillesmall
18921902 - 190319141916

 

Oliver of Norvell?

Verward door de namen?

oliver hardy - confusedOliver Hardy werd geboren als Norvell Hardy. De moeder gebruikte haar meisjesnaam als roepnaam voor de pas geboren jongen. Norvell Hardy wijzigde op latere leeftijd zijn naam in Oliver Norvell Hardy, ter ere aan zijn vader. In 1918 werd de naam zelfs officieel voor de wet veranderd. De middelste naam werd in latere jaren steeds minder vaak gebruikt zodat de meeste mensen alleen de naam Oliver Hardy bekend is, de naam die ook zijn vader droeg. Emily, Oliver Hardy's moeder, gebruikte trouwens haar eigen roepnaam ook als naam van een van haar kinderen, net als de roepnaam van haar eerste man: Sam. Ze had nogal vreemde ideeën over het gebruik van namen. Dit verklaart de verwarring die soms ontstaat als men het over Oliver Hardy's family heeft.

Oliver Hardy is geboren op 18 januari 1892. Zijn exacte geboorteplaats is niet helemaal zeker. Sommigen zeggen dat het Covington in Georgia is. De meesten beweren echter dat het Harlem Georgia moet zijn. Oliver's moeder runt in deze plaats het Turnell-Butler Hotel vlak na de geboorte van Oliver. Naar eigen zeggen weegt hij bij de geboorte al 14 pond.

Oliver Norvell Hardy is opgevoed door zijn moeder, Emily Norvell Hardy. Zijn vader, Oliver Hardy overlijdt als Oliver, onze kleine komiek, nog in de luiers zit. Echt gekend heeft hij zijn vader dus niet. Oliver's vader is een oorlogsveteraan die gevochten heeft voor de zuidelijke staten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Hij raakt hierin ook gewond.

Zijn moeder is voor het huwelijk met Oliver's vader al een keer getrouwd geweest. Tijdens dit eerdere huwelijk heeft ze al vier kinderen gekregen, de halfbroers en zussen van Oliver (Elizabeth, Emily Jr., Sam Jr. en Henry). Oliver's moeder is een hardwerkende vrouw die niet bij de pakken neer gaat zitten na de dood van Oliver's vader. Desondanks is Oliver Hardy's jeugd niet gemakkelijk. Hij is niet bepaald een studiebol en heeft al vroeg last van overgewicht. Dit compenseert hij door in de klas grappen en grollen uit te halen. Door zijn enigszins opstandig gedrag wordt hij zelfs een tijdje in een militaire school ingeschreven. Maar echte discipline heeft hij hier ook niet geleerd.

Zijn liefde voor muziek ontstaat al vroeg. Kortstondig wordt de jonge Oliver zelfs ingeschreven bij een muziekschool: 'The Atlantic Conservatory'. Hij maakt de opleiding echter niet af. Op achttienjarige leeftijd, in het jaar 1910, wordt Oliver manager van een kleine bioscoop in Milledgeville. In deze tijd zingt Oliver op verzoek in de bioscoop voor het grote witte doek.

 

 

"Babe"

Tijdens zijn tijd in de Lubin Studio werd door de acteurs vaker een bezoek gebracht aan een plaatselijke barbier. Deze van oorsprong Italiaanse barbier, 'een jongen die van jongens hield' naar zeggen van Oliver, riep altijd iets na de scheerbeurt die hij Oliver gaf: 'Smooth a baby', 'nice a baby', enz. De acteurs die bij hem waren, plaagden Oliver enigszins hiermee. In plaats van het zich aan te trekken, integreerde Oliver het in zijn imago, een typische eigenschap van Oliver.

Na drie jaar in de bioscoop gewerkt te hebben, besluit hij dat hij liever op het witte doek wil staan in plaats van zingend ervoor. Hij maakt zijn eerste debuut bij de Lubin Studio in Jacksonville in 1914. Hij speelt een rolletje in 'They Looked Alike', zijn eerste film. In de navolgende jaren vertolkt hij enkele kleine rollen in films van enkele zeer bekende namen uit die tijd. Tijdens deze tijd begint hij al enigszins een herkenbaar personage bij het publiek te worden. Zijn omvang en de typetjes die hij uitbeeld, spelen hierin een belangrijke rol. In deze tijd wordt ook zijn bijnaam 'Babe' geboren.

In 1917 verhuist Oliver naar Hollywood. Zijn typetje is veelgevraagd en hij is dan ook in drie jaar in zo'n 50 films te zien. Kort na zijn aankomst loopt hij voor het eerst Stan Laurel tegen het lijf in 'The Lucky Dog'. Pas enkele jaren later gaat hun gezamenlijke carrière van start. Lees hier meer over in het artikel 'De wereld van Laurel en Hardy'. 

Hieronder zijn enkele foto's weergegeven, voonamelijk uit de solo-films van Oliver Hardy:

 • babeatvim
 • larry semon oliver hardy
 • oliver hardy jacksonville 1916
 • oliver hardy james finlayson
 • oliver hardy earlyfilm
 • oliver hardy in the heroes 1916 met rae godfrey
 • oliver hardy in wild papa 1925
 • oliver hardy jacksonville

 

Oliver Hardy is drie keer getrouwd geweest en heeft daarnaast ook nog een publiek geworden affaire gehad. Zijn eerste vrouw, Madelyn Saloshin blijkt niet goed bij hem te passen. In 1917 scheiden Oliver's en Madelyn's wegen. Met zijn tweede vrouw, Myrtle Lee Reeves, is hij getrouwd van 1921 tot 1937. Myrtle heeft psychische problemen en is alcoholiste. In de laatste jaren van het huwelijk neemt Oliver steeds meer afstand van haar.

Zijn derde vrouw, Virginia Lucille Jones, leert hij op de set van 'The Flying Deuces' kennen. Zij is het scriptgirl en moet voor de continuïteit (aansluiten van scenes) zorgen. Als ze op een dag haar hoofd stoot stuurt Oliver haar bloemen. Lucille is in eerste instantie niet erg onder de indruk. In een plotselinge opwelling vraagt Oliver haar ten huwelijk. Ze zegt ja, en dit terwijl ze nog niet eens samen uit zijn geweest. Het is een goed huwelijk en ze zijn samen tot de dood van Oliver. Oliver heeft nooit kinderen gekregen. 

oliver hardy - madelyn saloshinoliver hardy - myrtle lee reevesoliver hardy - virginia lucille jones
Madelyn SaloshinMyrtle Lee ReevesVirginia Lucille Jones

Volgens Lucille haatte Oliver het om dik te zijn. Dit bracht hij niet naar buiten. Buiten zijn familie was het geen man die veel emotie toonde, buiten zijn welbekende lach. Oliver toonde zijn vriendschap door voor mensen klaar te staan en mensen te hulp te schieten als ze deze nodig hadden en niet zozeer met woorden.

Na de film 'A-toll K', de laatste film die hij samen met Stan zal maken, gaat Oliver's gezondheid er hard op achteruit. Hij krijgt hartklachten en moet van zijn arts dringend afvallen. Mede door dit advies en zijn slechte gestel (er wordt vermoed dat hij kanker had) verliest Oliver in korte tijd zo'n 70 kilo. In september 1956 krijgt hij een beroerte. Hiervan zal hij nooit meer helemaal herstellen. Op 7 augustus 1957 overlijdt hij als gevolg van 2 hevige opeenvolgende beroertes.

Oliver Hardy was een vrijmetselaar. Hij was lid van de Solomon Lodge No. 20 in Florida. Zijn begrafenis werd dan ook volgens de vrijmetselaarsrituelen uitgevoerd. Hij werd gecremeerd en zijn as werd begraven in de Masonic Garden of Valhalla Memorial Park. Op deze begraafplaats in Hollywood rust hij nog steeds.

 

 • oliver hardy - 1957 - newspaper 01
 • oliver hardy - 1957 - newspaper 02
 • oliver hardy - 1957 - newspaper 03
 • oliver hardy - 1957 - newspaper 04
 • oliver hardy - 1957 - newspaper 05

 

Door: Math Lenzen / Hans Jongen

Foto Showcase

Polls

Digital Remastering van L&H Films

De films zijn kunst, daaraan verander je niets - 22.5%
Alleen om omzuiverheden eruit te halen - 22.5%
Maak ze maar perfect maar wel zwart-wit - 40%
Inkleuren mag, maar houd het orgineel - 8.8%
Compleet inkleuren alsof ze zo zijn gemaakt - 6.3%

Aantal stemmen: 80
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 dec 2013 - 00:00