topimage thelmatodd

topimage lawrence

topimage stanollie

topimage_filmlijst

Zoeken

Rosina Lawrence

rosina lawrence headshot 01rosina lawrence headshot 02

 

Rosina Lawrence

Geboren: 30 december 1912

Overleden: 23 juni 1997

 

 

Hoewel Rosina Lawrence slechts in een Laurel en Hardy film meespeelde was zij in drie films naast Stan Laurel en Oliver Hardy te bewonderen. Zij speelde de lieftallige Mary Roberts in de voor velen de beste Laurel en Hardy film Way Out West (1937). Ook vertolkte Rosina Lawrence een hoofdrol in twee films waarin Stan Laurel en Oliver Hardy gastrollen speelden. In de Charley Chase film On The Wrong Trek (1936) speelde zij diens echtgenote en ontmoeten zij tijden hun reis de liftende zwervers Stan en Ollie. In de muzikale komedie Pick A Star zien we Rosina Lawrence in de hoofdrol als zangeresje dat carrière wil maken in Hollywood. In deze film hadden Laurel en Hardy twee keer een langer optreden als twee Mexicaanse bandieten op de filmset en als twee muzikanten die elkaar proberen te overtreffen op de mondharmonica. (Later is deze film zelfs als Laurel en Hardy film op dvd uitgebracht).

rosina lawrence naast laurel en hardy in way out west 01
rosina lawrence naast laurel en hardy in way out west 02
rosina lawrence in de our gang  film hearts are thumps
rosina lawrence in de our gang  film hearts are thumps 2

Rosina Lawrence werd geboren op 30 december in Westboro, Canada. Als haar vader George G. Lawrence met zijn gezin naar Hollywood verhuisd om daar aan de slag te gaan als decorbouwer gaat de jonge Rosina dans, zang en acteer lessen nemen in Los Ageles. Al gauw krijgt zij kleine rollen in toneel en film musicals aangeboden. Bij Fox maakte Rosina Lawrence vijf films in een periode van twee jaar. Als in 1936 de filmmaatschappijen Fox en 20th Century fuseren is er in deze studio geen plaats meer voor Rosina. Na deze tegenvaller solliciteert de jonge actrice bij de Hal Roach Studio waar zij meteen kan beginnen. Hier is zij in verschillende films naast Charley Chase en Patsy Kelly te zien. Vervolgens kwam een charmante reeks optredens in de Our Gang films. Rosina speelde hierin de nieuwe onderwijzeres. In een achttal films uit deze serie is zij te zien als de lieftallige en charmante juf waaronder de met een Academy Award bekroonde film: Bored of Education (1936). Maar voor de echte Laurel en Hardy liefhebber blijft haar rol van het mooie keukenhulpje Mary Roberts in Way Out West dat door Stan en Ollie wordt gered uit de klauwen van de hardvochtige voogd (James Finlayson) de meest memorabele vertolking met als hoogtepunt het fragment waarin zij samen met Stan en Ollie ‘Way Down in Dixy’ zingt kort voor het einde van de film. poster uit 1939 van de italiaanse film met rosina lawrence in de hoofdrolBegin 1939 vraagt Hal Roach of zij voor in de film In Campagne e Caduta Una Stella van twee bevriende Italiaanse producenten de hoofdrol wil vertolken. Dat wilde Rosina best en waagde de oversteek naar Italië. Toen de film klaar was kon Rosina in Genua nog net de laatste boot naar Amerika halen, voordat de onderzeebootoorlog in alle hevigheid losbarstte.

In deze periode leerde Rosina Lawrence een rechter uit Brooklyn kennen. Zij trouwden Rosina Lawrence trok zich terug uit de filmwereld, werd huisvrouw en moeder van drie kinderen, twee dochters en een zoon. Na het overlijden van de rechter in 1973, haar kinderen waren volwassen en getrouwd werd het nog rustiger rond Rosina. Zij ging schilderen. Toen kwam de herleving van de belangstelling voor Laurel en Hardy en Our Gang als gevolg van vertoning van hun films op tv. Na jaren vrijwel als een kluizenaar te hebben geleefd werd Rosina Lawrence steeds meer gevraagd voor optredens en interviews. Het Laurel en Hardy Genootschap Sons of the Desert vroeg haar lid te worden en zij nam de uitnodiging met genoegen aan.

rosina lawrence en john mccabe 26 mei 1993
rosina lawrence met echtgenoot john mccabe schrijver van vele laurel en hardy biografin vriend van stan laurel en mede oprichter van the sons of the desert

Het was in deze tijd dat zij John McCabe, geautoriseerd Laurel en Hardy biograaf en medeoprichter van de Sons of the Desert, ontmoette. Op 6 juni 1987 traden Rosina en John in het huwelijk. Hierna was Rosina Lawrence een graag geziene gast op vele Laurel en Hardy Conventies over de hele wereld.

Toen ik Rosina Lawrence in mei 1993 ontmoette sprak zij met veel plezier over de mooie tijd die zij had beleefd in de ‘Fun Factory’ van Hal Roach. Ook sprak zij met veel lof over haar oud collega’s Stan Laurel en Oliver Hardy. Hoewel zij tijdens dit gesprek al de respectabele leeftijd had van 79 jaar kon zij het niet nalaten om een woordgrap te maken over mijn naam. Toen ik haar in mijn beste Engels vertelde dat mijn naam Math was met th antwoorde zij ‘Oo, you are of mathematics’. Waarna zij mij, met een glimlach, als de aardige Juf. Lawrence uit de Our Gang films uitlegde dat math. de afkorting was voor mathematics (wiskunde). Toen begreep ik waarom er voor Rosina Lawrence geen grootse film carrière was weggelegd. Zij was te lief. Zij speelde niet de zachtaardige, schuchtere Mary Roberts in Way Out West. Zij was het.

Rosina Lawrence overleed op 23 juni 1997 op 84 jarige leeftijd in New York City aan kanker.

 

  • rosina lawrence en charley chase in one wrong trek
  • rosina lawrence naast sharon lynne in way out west
  • rosina lawrence pick a star
  • rosina lawrence
  • rosina_lawrence_argentinean_ad

Door: Math Lenzen

Bekijk de andere acteurs en actrices uit The Stock Company van Laurel & Hardy.

Foto Showcase

Polls

Digital Remastering van L&H Films

De films zijn kunst, daaraan verander je niets - 22.5%
Alleen om omzuiverheden eruit te halen - 22.5%
Maak ze maar perfect maar wel zwart-wit - 40%
Inkleuren mag, maar houd het orgineel - 8.8%
Compleet inkleuren alsof ze zo zijn gemaakt - 6.3%

Aantal stemmen: 80
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 dec 2013 - 00:00