topimage thelmatodd

topimage lawrence

topimage stanollie

topimage_filmlijst

Zoeken

Thelma Todd

thelma todd 1

crazy feet 1929 thelma todd en charley chase
the maltese falcon 1931
on the loose. 1931 zasu pitss en thelma todd
horse feathers 1932 thelma todd met the marx brothers
fra diavolo 1933 thelma tod en dennis king
the bohemian girl 1936 thelma todd en antonio moreno
publiciteits foto voor the bohemian girl 1936
thelma todd 2

Thelma Todd

 Geboren: 29 juli 1906

Overleden: 16 december 1935

 

Thelma Todd werd geboren op 29 juli 1906 in Lawrence, Massachusetts. Haar vader, John Shaw Todd, was een welgestelde politicus. Op de middelbare school won zij een missverkiezing en verdiende ze iets bij als fotomodel tijdens haar studie voor onderwijzeres. Thelma Todd was nog geen twintig jaar oud toen zij zonder veel moeite bij de film belandde. Een invloedrijke vriend van haar vader stuurde haar foto naar de Paramount Studio in Hollywood, wat haar een persoonlijke uitnodiging van studiochef Jeff Lasky opleverde. Deze plaatste haar als leerling op de acteerschool van Paramount. Haar filmdebuut maakte Thelma Todd in 1926 in Fascinating Youth. Een jaar later is zij te zien in de Western Nevada naast Gary Cooper. Al gauw kreeg zij de bijnaam The Ice Cream Blonde en speelde zij het klaar om in nog geen tien jaar in meer dan zestig films zeer vermakelijk te acteren. Ze speelde veel dramatische rollen maar werd vooral veel gevraagd om weerwerk te bieden aan bekende filmkomieken uit die tijd. Zo was ze onder meer te bewonderen naast The Marx Brothers in Monkey Busines (1931) en Horse Feathers (1932). En speelde zij een verrukkelijke verleidster in Speak Eassily (1931) met Buster Keaton en Jimmy Durante.

Aan het eind van de jaren twintig nam Hal Roach haar in dienst voor een reeks korte films met Charley Chase. Haar debuut in een Laurel en Hardy film maakte zij in 1929 in Unaccostumed As We Are. Ook was zij te zien naast Stan en Ollie in 1930 als Lady Plumtree in Another Fine Mess en in Chickens Come Home (1931) als mevrouw Hardy. Maar haar grootste rol was, naast Laurel en Hardy, in Fra Diavolo (1933). Schitterend was hierin haar rol als Lady Pamela Rochberg die door de roverhoofdman Fra Diavolo op amoureuze wijze van haar juwelen wordt beroofd. Thelma Todd viel als zelfstandige comédienne zo op, dat Hal Roach besloot haar een eigen serie te geven, samen met ZaSu Pitts en later met Patsy Kelly, moesten zij een soort vrouwelijke Laurel en Hardy worden. Kort nadat de opnamen voor haar laatste Laurel en Hardy-film The Bohemian Girl waren voltooid stierf zij onder nooit opgehelderde omstandigheden.

De mysterieuze dood van Thelma Todd

Thelma Todd werd op maandag 16 december 1935 om half elf 's morgens dood aangetroffen in haar garage. Haar dienstmeisje vond haar in elkaar gezakt in haar auto. Haar gezicht, jurk en bontmantel vol bloedspatten. De motor liep niet hoewel de sleutel op contact stond en er nog benzine in de tank van haar Packard Convertible zat. Het duurde enkele weken voor het Openbaar Ministerie met de volgende uitspraak naar buiten kwam: “Thelma Todd was om het leven gekomen in haar auto door koolmonoxidevergiftiging, veroorzaakt door de uitlaatgassen van de draaiende motor”. Dit verklaarde toch niet alles. Als Thelma uitsluitend koolmonoxide had ingeademd waarom was haar jurk dan zo verfomfaaid? En waarom zat ze onder het bloed? Justitie ging uit van zelfmoord of een ongeluk, ook al waren velen, ook politiebeambten, van mening dat er een moord was gepleegd. Een getuige had Thelma Todd de vorige avond nog zien rijden in diezelfde Packard, Thelma aan het stuur, en een onbekende aantrekkelijke man naast haar. Die getuige was Jewel Carmen, de wettige echtgenote van de regisseur Roland West. Thelma was al enige tijd de minnares van West. Ze hadden samen geld gestoken in een goedlopend strand café: Thelma Todd’s Roadside Rest, dichtbij de plaats waar Thelma dood werd aangetroffen. Roland West werd lange tijd door de politie ondervraagd en gaf tenslotte toe dat hij en Thelma, die zondagnacht, een knetterende ruzie hadden gekregen waarbij hij Thelma op een gegeven moment op straat had gezet. Juist toen het duister begon uit te zien kwamen er nieuwe feiten boven tafel.

Het waren Thelma’s advocaten die een nieuw onderzoek eisten, hun theorie was: Thelma Todd zou om het leven zijn gebracht door handlangers van de gangster Lucky Luciano. Deze gangster zou zijn oog hebben laten vallen op het café van Thelma om hier een illegaal casino te beginnen. Door Luciano’s aanbod af te wijzen zou Thelma haar doodvonnis getekend hebben. Studiobaas Hal Roach trok volgens de overlevering wit weg bij het horen van de naam Lucky Luciano en zou er bij de advocaten op aangedrongen hebben de zaak te laten rusten. Thelma Todd werd in een open kist naar haar begraafplaats gebracht. Haar vriendin ZaSu Pitts noteerde later: “Thelma zag eruit alsof ze elk ogenblik overeind kon gaan zitten en iets zou zeggen”. Omdat ze dat niet deed bleef haar dood een van Hollywoods meest prikkelende raadsels.

De verdachte omstandigheden van haar dood en alle publiciteit hierbij waren voor Hal Roach aanleiding om het grootste deel van haar scènes uit The Bohemian Girl te verwijderen. Hij wilde voorkomen dat een vrolijke familiefilm in verband zou worden gebracht met een scandaleus Hollywood drama.

 

thelma todd overleden 16-12-1935 in haar auto

 

 

Door: Math Lenzen

Bekijk de andere acteurs en actrices uit The Stock Company van Laurel & Hardy.

 

Foto Showcase

Polls

Digital Remastering van L&H Films

De films zijn kunst, daaraan verander je niets - 22.5%
Alleen om omzuiverheden eruit te halen - 22.5%
Maak ze maar perfect maar wel zwart-wit - 40%
Inkleuren mag, maar houd het orgineel - 8.8%
Compleet inkleuren alsof ze zo zijn gemaakt - 6.3%

Aantal stemmen: 80
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 dec 2013 - 00:00