topimage thelmatodd

topimage lawrence

topimage stanollie

topimage_filmlijst

Zoeken

Edgar Kennedy

edgar kennedyEdgar Kennedy

Geboren: 26 april 1890

Overleden: 9 november 1948

 

Edgar Kennedy speelde in meer dan driehonderd korte en lange films. Maar het bekendst werd hij toch door zijn optreden in tien Laurel en Hardy films. In zijn eerste Laurel en Hardy film Leave ‘Em Laughing in 1928 liet hij een staaltje acteerkunst zien die hem meteen de bijnaam Mr. Slow Burn opleverde. Hij speelt hier een agent waarmee Stan en Ollie het aan de stok krijgen. De opkomende driftbui uit zich als eerst door het vertwijfelt achteruitschuiven van zijn pet, waardoor het kalende hoofd iets gekwelds krijgt gevolgd door het wanhopig wrijven met zijn hand door zijn getergde gelaat, de woede inhouden tot de uitbraak.

 

 

 • edgar_kennedy_air_raid_wardens
 • edgar_kennedy_angora_love
 • edgar_kennedy_night_owls
 • edgar_kennedy_stan_ollie_night_owls_1930
 • edgar_kennedy_their_purple_moment
 • edgar_kennedy_billy_gilbert

Edgar Livingston Kennedy, zoals zijn volledige naam luidde, werd geboren op 26 april 1890 in Monterey, Californië. Als jongeman reisde Edgar Kennedy door het land van baantje naar baantje. Ook werkte hij enkele jaren als beroepsbokser. Op latere leeftijd zou hij aan een ieder die het wilde horen, vol trots, vertellen dat hij veertien ronden lang in de ring had gestaan tegen, de toenmalige bokslegende en wereldkampioen, Jack Dempsey.

Edgar was gezegend met een goede stem en zijn eerste ervaringen in de showbusiness deed hij op als zanger in een reizende muzikale western show. De liefde voor het acteren ontdekt hij als hij als zanger en komiek gaat werken in de vaudeville.

In 1914 krijgt Edgar Kennedy een contract in de Keystone filmstudio van Mack Sennet. Hier speelt hij een van de agenten in de, toen zeer populaire filmserie, The Keystone Kops.  In deze studio speelt hij ook in films met onder andere Ben Turpin, Gloria Swanson, Roscoe ‘Fatty’ Arbuckle en Charlie Chaplin.

Als hij in 1928 bij de Hal Roach Studio aan de slag gaat werkt hij hier ook als regisseur en voert hij in dat zelfde jaar, als E. Livingston Kennedy, de regie over twee Laurel en Hardy films: From Soup To Nuts en You’re Darn Tootin. En een jaar later regisseert hij ook een aantal Charley Chase films. Zijn hart ligt toch bij het acteren en hij speelt grote en kleine rollen in bijna alle populaire series in de Roach studio. Naast Stan Laurel en Oliver Hardy schittert “Mr. Slow Burn” in: Leave ‘Em Laughing (1928), Should Married Men Go Home?(1928), Unaccustomed As We Are (1929), Perfect Day (1929), Bacon Grabbers (1929), Angora Love (1929) en Night Owls (1930). In 1930 verlaat Edgar Kennedy de Hal Roach Studio om te gaan werken voor Pathé. Hier probeerde men hem met Arhur Housman samen te voegen tot een nieuw komisch duo.  Dit was niet erg succesvol en er werden hiervan slechts enkele afleveringen gemaakt.

Meer succes had Edgar Kennedy in de RKO studio waar hij de hoofdrol kreeg in de comedy serie ‘Mr. Average Man’. Hiervan werden in de periode van 1931 tot 1947 met succes een groot aantal afleveringen geproduceerd. Ondanks dit succes bleef Edgar Kennedy ook voor andere studio’s grote en kleine rollen vertolken. Zo was hij onder meer te zien in 1933 naast de Marx Brothers in Duck Soup en met John Wayne in 1942 in de western In Old California. Na lange tijd speelde Edgar Kennedy in 1943 ook weer in een film met Laurel en Hardy. In Air Raid Wardens was hij weer helemaal “Mr. Slow Burn” als de man die weigert het licht uit te doen als twee leden van de “Bescherming Bevolking”, Stan en Ollie, hem dat vragen. Edgar Kennedy overleed op 9 november 1948 op 58 jarige leeftijd in Woodlandhills, Californië.

 • leave_em_laughing_1928
 • edgar_kennedy_thelma_todd
 • edgar_kennedy-marxbrothers-duck_soup
 • edgar_kennedy-perfect_day
 • leave-em-laughing
 • john_wayne_binnie_barnes_edgar_kennedy-in-old_california_1942

 Bekijk de andere acteurs en actrices uit The Stock Company van Laurel & Hardy.

Door: Math Lenzen

Foto Showcase

Polls

Digital Remastering van L&H Films

De films zijn kunst, daaraan verander je niets - 22.5%
Alleen om omzuiverheden eruit te halen - 22.5%
Maak ze maar perfect maar wel zwart-wit - 40%
Inkleuren mag, maar houd het orgineel - 8.8%
Compleet inkleuren alsof ze zo zijn gemaakt - 6.3%

Aantal stemmen: 80
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 dec 2013 - 00:00