topimage thelmatodd

topimage lawrence

topimage stanollie

topimage_filmlijst

Zoeken

Jean Harlow

jeanharlow

Jean Harlow

Geboren: 3 maart 1911

Overleden: 7 juni 1937

Hoewel Jean Harlow in vijf Laurel en Hardy films is te zien, was ze maar in drie lijfelijk aanwezig. Van alle bijrol spelers uit de films van de jaren dertig, de glansperiode van Hollywood, was zij wel de meest bekende. Jean Harlow Carpenter werd op 3 maart 1911 in Kansas City geboren als dochter van een tandarts. Op haar zestiende liep ze van huis weg en trouwde met de 23-jarige advocaat Charlest McCrew. Als het jonge paar in 1928 naar Los Angeles verhuist, meldt Jean zich bij talloze castingbureaus en figureert met kleine bijrolletjes in films. Na haar scheiding met McCrew in 1929 lukt het haar, op achttienjarige leeftijd, een contract te krijgen in de studio van Hal Roach en is datzelfde jaar voor het eerst te zien in de Laurel en Hardy film Liberty.

  • jean harlow double whoopee reclame foto voor golden age of comedy
  • jean harlow foto van beau hunks
  • jean harlow liberty

In de film Liberty is ze te zien als de jonge vrouw die in een taxi wil stappen waarin Stan en Ollie proberen van broek te wisselen. Later dat jaar volgt het legendarisch optreden in Double Whoopee, met Laurel en Hardy als hotelportiers. Voor het hotel arriveert een taxi met Jean Harlow als passagier. Als ze aan de arm van Ollie het hotel wil betreden sluit Stan, iets te vroeg, het portier van de taxi en de jurk van Jean blijft vastzitten aan de taxi, waarop, als deze weg rijdt de blonde Harlow gedeeltelijk ontkleed wordt. Een gedurfde scène voor die tijd. Toen Robert Youngson, eind jaren vijftig, deze scène opnam in zijn compilatiefilm ‘The Golden Age of Comedy’ vond hij het zelfs nodig de staat van ontkleding in het reclamemateriaal wat pikanter te maken. Wat de verschijning van Jean Harlow in Double Whoopee, achteraf gezien opmerkelijk maakt, is dat ze perfect past in het imago dat later zou ontstaan. Ook in 1929 is Jean te zien in de Laurel en Hardy comedy Bacon Grabbers als Mevr. Kennedy.

  • jean harlow 1
  • jean harlow 2
  • jean harlow double whoopee reclame foto roach studio

In 1930 komt de grote doorbraak van Jean Harlow in een film van Howard Hughes: Hell’s Angels en sindsdien heeft zij alleen nog maar in legendarische films gespeeld. In diezelfde zomer van 1930 was in de bioscopen een klucht te zien van Laurel en Hardy te zien waarin Jean Harlow zo’n klein rolletje speelde dat bijna niemand het opmerkte. In Brats staat een ingelijste foto van de hoogblonde actrice op de schoorsteen mantel in de woonkamer waar de kindertjes Stan en Ollie met blokken spelen. Iemand in de Hal Roach studio moet hebben voor gevoeld dat Jean Harlow een opzienbarende carrière ging maken en dat het geen kwaad kon het publiek eraan te herinneren dat zij bij Laurel en Hardy debuteerde. Een jaar later in 1931 werd in Beau Hunks, op iets grotere schaal, opnieuw een stunt met een foto uitgehaald. Het portret van Harlow, die hier Ollie’s grote liefde Jeanie-Weenie voorstelt, blijkt in het bezit te zijn van iedere soldaat in het vreemdelingenlegioen. Hal Roach die van M.G.M., de nieuwe broodheer Jean Harlow, toestemming had gekregen de foto te gebruiken zij later hierover: ‘Ik kreeg een beroemde hoofdrolspeelster voor niks’.

  • jean harlow  cary grant
  • jean harlow  james stewart

In 1931 speelt Jean in Platinum Blonde waardoor ze het etiket sekssymbool krijgt opgeplakt. Op 2 juli 1932 trouwt zij met Paul Bern, een producer bij M.G.M. Tijdens het opnemen van Red Dust, waarin ook Clark Cable speelt, verneemt zij, op 5 september 1932, dat Paul Bern zelfmoord heeft gepleegd. De crew was bang dat Harlow zou stoppen met de film omdat haar hart gebroken was. Toch ging zij door en de film werd een enorm succes. Jean Harlow heeft daarna de rollen voor het uitkiezen. In 1933 huwt zij Harold Rosson waarvan zij in 1935 weer scheidt. Tijden de opname van haar laatste film Saratog in 1937 wordt Jean met spoed overgebracht naar het ziekenhuis waar ze op 7 juni 1937, op 26 jarige leeftijd, overlijdt aan een nierziekte.

Hoewel er veel blonde sekssymbolen in de film haar opvolgden, was Jean Harlow de allereerste.

 

Bekijk de andere acteurs en actrices uit The Stock Company van Laurel & Hardy.

Door: Math Lenzen

Foto Showcase

Polls

Digital Remastering van L&H Films

De films zijn kunst, daaraan verander je niets - 22.5%
Alleen om omzuiverheden eruit te halen - 22.5%
Maak ze maar perfect maar wel zwart-wit - 40%
Inkleuren mag, maar houd het orgineel - 8.8%
Compleet inkleuren alsof ze zo zijn gemaakt - 6.3%

Aantal stemmen: 80
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 dec 2013 - 00:00