topimage thelmatodd

topimage lawrence

topimage stanollie

topimage_filmlijst

Zoeken

Charley Chase

charleychaseCharley Chase

Geboren: 20 oktober 1893
Overleden: 20 juni 1940

In 1933 speelde Charley een bescheiden, maar schitterende gastrol naast Stan Laurel en Oliver Hardy in Sons of the Desert. Laurel en Hardy beantwoorden dit optreden in 1936 met een gastrol in de Charley Chase comedy On The Wrong Trek, waarin Charley Chase onder zijn echte naam, Charles Parrott, ook voor de regie tekende.

Charley werd geboren op 20 oktober 1893 in Baltimore, U.S.A. als Charles Joseph Parrott. Als tiener werkte hij al in de vaudeville theaters met komische muzikale nummers. Hij was zeer muzikaal en kon meerdere instrumenten bespelen. Zijn eerste contact met de film was omstreeks 1914 met bijrollen in de films die Charlie Chaplin maakte voor de Keystone Studio van Mack Sennet. Na 1915 is Charley ook achter de schermen actief. Hij schrijft scrips en gaat regisseren. Hij gebruikt hiervoor echter steeds zijn echte naam, Charles Parrott. In 1918 regisseert hij verschillende Chaplin imitaties met Billy West als Chaplin en Oliver Hardy als ‘Heavy’ (de grote zware slechterik). Al snel maakt hij naam als kundig regisseur en werkt voor verschillende studio’s met toen populaire komieken als Fatty Arbuckle en Snub Pollard.

Zijn faam bleef niet omopgemerkt en in 1921 contracteerde Hal Roach hem als schrijver en regisseur, o.a. voor de 'twee acters' van de Our Gang serie. Kort hierna wordt Charley zelfs benoemd tot chefregisseur van de studio. Na het vertrek van Harrold Lloyd neemt hij, op aandringen van Hal Roach, het besluit weer te gaan werken als filmkomiek. Hal Roach brengt Charley in contact met Leo McCarey. Samen onwikkelen ze het filmpersonage voor Charley Chase, het charmante, wat verlegen kantoorklerk-achtige type. Zij bleken uitstekend te kunnen samenwerken en maakten samen ruim vijftig films, waarbij, volgens McCarey, Charley het meeste werk deed. Leo McCarey regisseerde ook een aantal Laurel en Hardy films. Een andere regisseur waar Charley regelmatig mee samenwerkte was zijn een jaar oudere broer James Parrott. Ook deze regisseerde een groot aantal Laurel en Hardy films.

 

 • charley chase 1
 • charley chase 2
 • charley chase 3
 • charley chase 4
 • charley chase 5
 • charley chase 6
 

In 1924 kwamen Charley Chase en Oliver Hardy elkaar opnieuw tegen. Deze keer bij het maken van de western ‘The King of the Wild Horses’ waarin beiden een rol hadden. Volgens de literatuur is het Charley geweest die hem in 1925 bij de Roach studio binnen haalde, door hem te vragen voor zijn 'Is Marriage a Bunk?'. De overgang naar de geluidsfilm liep aanvankelijk wat moeizaam. Toch slaagde hij uiteindelijk, vooral door zijn muzikale achtergrond. Muziek, zang en dans werden regelmatig terugkerende elementen in zijn films. Na zijn gaststrol in The Sons of the Desert in 1933 zou Charley Chase ook oorspronkelijk een rol spelen in Laurel en Hardy's film Babes in Toyland. Toen het scenario echter, na een meningsverschil tussen Roach en Laurel werd herschreven, stond Charley niet meer op de lijst van spelers vermeld.

Toen het midden van de jaren dertig duidelijk werd dat de korte film zich niet zou kunnen handhaven, werd het zeer moeilijk voor Charley. De Charley Chase-figuur straalde op het filmscherm beduidend minder dan figuren als Laurel en Hardy of de Marx Brothers. In 1936, bij de voorvertoning van 'Bank Night', bleek de film het helemaal niet goed te doen bij het publiek. De film werd haastig van 60 naar 20 minuten teruggebracht en als 'Neighborhood House' uitgebracht. Het was hiermee ook meteen de laatste film die hij voor Roach zou maken.

 

 • charley chase 10
 • charley chase 11
 • charley chase 12
 • charley chase 7
 • charley chase 8
 • charley chase 9

Na zijn vertrek bij de Roach Studio, eind mei 1936, ging het snel berg afwaarts met Charley. Werkeloos, met huwelijks- en drankproblemen, berooid en inmiddels grijs belande hij in 1937 bij de Columbia Studio. Deze studio had een speciale afdeling waar goedkope komische films werden gemaakt. Hier regisseerde hij o.a. een vijftal korte films met The Three Stooges. In 1940 aanvaarde Charley het aanbod om met een Theatergezelschap op tournee te gaan maar voor het zover was stierf hij op 20 juni 1940, 46 jaar oud, aan een hartaanval.

 

Bekijk de andere acteurs en actrices uit The Stock Company van Laurel & Hardy.

Door: Math Lenzen

 

Foto Showcase

Polls

Digital Remastering van L&H Films

De films zijn kunst, daaraan verander je niets - 22.5%
Alleen om omzuiverheden eruit te halen - 22.5%
Maak ze maar perfect maar wel zwart-wit - 40%
Inkleuren mag, maar houd het orgineel - 8.8%
Compleet inkleuren alsof ze zo zijn gemaakt - 6.3%

Aantal stemmen: 80
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 dec 2013 - 00:00