topimage thelmatodd

topimage lawrence

topimage stanollie

topimage_filmlijst

Zoeken

Charlie Hall

charliehall001Charlie Hall

Geboren: 19 augustus 1899

Overleden: 7 december 1959

 

Deze op 19 augustus 1899 in Birmingham, Engeland, geboren acteur was in 47 Laurel en Hardy films min of meer nadrukkelijk aanwezig. Charlie Hall vervulde hierin vaak dezelfde functie als James Finlayson, hij is de vijand waartegen de twee vrienden zich keerden. Het verschil met Finlayson was dat deze een grotere komische expressie had. Charlie Hall speelde meer de realistische tegenpool van Stan en Ollie. Hoewel hij met zijn kort optreden als taxichauffeur in Double Whoopee (1929) en als huisbaas in Laughing Gravy (1931) de driftige Schot Finlayson zeker evenaart. En dan de prachtige duels met Laurel en Hardy in Them Thar Hills (1934) en Tit For Tat (1935). Deze getuigen van een grote klasse.
Charlie Hall speelde alles wat er van hem gevraagd werd, ook de ontelbare rollen als butler, straatveger, huisbaas, piccolo, chauffeur of gewoon als voorbijganger.

charliehall002Charlie stamt uit een arbeidersgezin met acht kinderen. Toen hij op zijn veertiende jaar van school kwam probeerde hij, net als zijn vader, aan de slag te komen als timmerman en na werktijd deed hij wat aan amateurtoneel. Toen hij als timmerman  (decorbouwer) ging werken bij de toneelgroep van Fred Karno, hier werkte in die tijd ook Stan Laurel en Charlie Chaplin, ontdekte hij zijn liefde voor het acteren. 
In 1920 vertrekt de jonge Charlie op goed geluk naar Amerika. Hij vestigde zich in Newark, New Jersey, waar zijn zuster woonde. Hier ging hij werken in de bouw. Maar het acteren liet hem niet los en Charlie Hall vertrok naar Hollywood waar op dat moment de meeste filmstudio’s waren. Hier debuteerde hij als filmacteur in de studio van Mack Sennet.

Het was Stan Laurel, die graag oud collega’s een helpende hand toestak, die hem onderbracht in de Hal Roach Studio.  Hier kreeg hij al snel de bijnaam The Little Menace.
Charlie Hall debuteerde in dezelfde Laurel en Hardy film als James Finlayson, Love ‘Em and Weep in 1927 en was daarna van alle bijrol acteurs het vaakst te zien naast Stan en Ollie.

Toen het werk in de Hal Roach Studio minder werd ging Charlie Hall weer bij andere studio’s werken ondermeer naast Abbott en Costello, met steeds bijrollen die vaak zo klein waren dat zijn naam niet eens voorkwam bij de aftiteling. Midden jaren vijftig kreeg Charlie problemen met zijn gezondheid en moest hij stoppen met acteren.
Op 7 december 1959 overleed Charlie Hall, thuis in North Hollywood, met naast hem zijn vrouw Wilda met wie hij in 1922 in het huwelijk trad. Dit huwelijk bleef kinderloos.

  • hall on poster
  • hall twice two
  • hall two tars
  • sam lufkin charlie hall en charley chase

De complete lijst van Laurel en Hardy films met Charlie Hall: Love Em And Weep, The Second Hundred Years, Battle Of The Century, Leave Em Laughing, Should Married Men Go Home, Two Tars, Wrong Again, That's My Wife, Double Whoopee, Big Business, Berth Marks, Men O War, They Go Boom, Bacon Grabbers, The Hoose Gow, Angora Love, Blotto, Below Zero, Be Big, Laughing Gravy, Pardon Us, Come Clean, Beau Hunks, On The Loose, Any Old Port, The Music Box, Pack Up Your Troubles, Twice Two, Me And My Pal, The Midnight Patrol, Busy Bodies, Sons Of The Desert, Them Thar Hills, Babes In Toyland, The Live Ghost, Tit For Tat, Thicker Than Water, Bonnie Scotland, The Bohemian Girl, Pick A Star, A Chump At Oxford, Saps At Sea, Our Relations

Bekijk de andere acteurs en actrices uit The Stock Company van Laurel & Hardy.

Door: Math Lenzen

Foto Showcase

Polls

Digital Remastering van L&H Films

De films zijn kunst, daaraan verander je niets - 22.5%
Alleen om omzuiverheden eruit te halen - 22.5%
Maak ze maar perfect maar wel zwart-wit - 40%
Inkleuren mag, maar houd het orgineel - 8.8%
Compleet inkleuren alsof ze zo zijn gemaakt - 6.3%

Aantal stemmen: 80
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 dec 2013 - 00:00