topimage thelmatodd

topimage lawrence

topimage stanollie

topimage_filmlijst

Zoeken

Billy Gilbert

Billy Gilbert

Geboren: 12 september 1894
Overleden: 23 september 1971

gilbert005Iedereen kent wel deze scène uit de met een Oscar bekroonde Laurel en Hardy film The Music Box. Stan en Ollie versperren met hun in een kist verpakte pianola op een smalle betonnen trap de doorgang. Een deftig geklede bullebak met een hoge hoed wil de trap af. Als Ollie hem vraagt om langs de kist te lopen schreeuwt deze met een Duits accent: 'Whot?! Walk around?! Me, Professor Theodore von Schwarzenhofen, MD, AD, DDS, FLD, FFF and F should walk around?!' Deze met Pruisische tongval snerpende academicus is de acteur Billy Gilbert op zijn best.

billygilbert01Billy Gilbert werd op 12 september 1894 als William Gilbert Baron in de kleedkamer van een operagebouw in Louisville, Kentucky geboren. Billy ’s moeder moest haastig van het toneel toen haar zoon zich aandiende. Beide ouders waren aan de opera verbonden en leerde hun zoon al vroeg zingen. Maar toen de baard eenmaal in de keel zat, verlegde Billy zijn activiteiten naar het kluchtspel. Hij liet zijn achternaam Baron weg en probeerde als Billy Gilbert aan de kost te komen.

gilbert008

In 1931 zag Stan Laurel, Billy Gilbert optreden in een vaudeville theater in Los Angeles en had hij een gesprek met hem. Stan was onder de inruk van Gilbert, te meer omdat hij vertelde zelf zijn sketches te schrijven en te regisseren. Op advies van Stan Laurel nam Hal Roach hem op 19 oktober 1931 voor vijf jaar in dienst, niet als acteur maar als schrijver en regisseur. Maar in geval van nood moesten in de Hal Roach studio alle voorkomende werkzaamheden verricht worden en zo komt het waarschijnlijk dat Billy Gilbert al gauw in kleine rolletjes te zien was. Zo debuteerde hij ook in een Laurel en Hardy comedy als dronkelap One Good Turn (1931). Met kort daarna zijn succesvol optreden in The Music Box (1932). Verder was Billy Gilbert naast Laurel en Hardy te bewonderen als de onaardige huisbaas in The Chimp (1932). In County Hospital (1932) als behandelende arts van Oliver die door toedoen van Stan zijn waardigheid verliest. In Their First Mistake (1932) speelt Billy de gerechtsdienaar die bij Oliver Hardy de scheidingspapieren komt afleveren. In Towed in a Hole (1932) weet hij als Joe, de eigenaar van een scheepskerkhof, Stan en Ollie een oude schuit te verkopen. We zien hem in Them Thar Hills (1934) als de arts bij de zieke Oliver Hardy. In de lange Laurel en Hardy films Pack Up Youre Troubles (1932), is Billy de pompeuze vader van de bruid bij de verkeerde familie Smith, en in Block Heads (1938) speelt hij de jaloerse buurman van Oliver Hardy. Daarna speelde Billy Gilbert voor zowat elke studio die in Hollywood te vinden is, tot zijn laatste film in 1962.


Met het opsommen van al zijn films kunnen we nog wel enkele pagina’s vullen, maar een rol is zeker het vermelden waard. En dat is zijn meesterlijke karikaturale vertolking van de nationaal socialistische politicus Herman Göring, die hij in Charlie Chaplins 'The Great Dictator' (1940) als Herring neerzette.

 • gilbert-dict01
 • gilbert-dict02
 • gilbert-dict03

Op 23 september 1971 overleed Billy Gilbert in Hollywood. Hij werd 77 jaar oud. Bekijk het overlijdensbericht in de New York Times van 24 september 1971. 

 • billygilbert02
 • gilbert-nyt
 • gilbert-stone
 • sneezy1

Gilbert had een uniek talent. Hij kon namelijk zeer grappig niezen. Dit is de reden dat Walt Disney hem de rol van Sneezy toebedacht in de animatiefilm 'Sneeuwitje en de zeven dwergen'. In latere interviews gaf Gilbert toe dat hij het soms jammer vond dat hij bekend was vanwege het niezen en niet vanwege zijn acteren. In totaal was Gilbert in meer dan 300 films te zien.

 • billygilbert01
 • gilbert001
 • gilbert002
 • gilbert003
 • gilbert004
 • gilbert005
 • gilbert006
 • gilbert007
 • gilbert008
 • gilbert009

L&H Films: One Good Turn, On The Loose, The Music Box, The Chimp, Pack Up Your Troubles, Their First Mistake, Them Thar Hills, Towed In A Hole, Sons Of The Desert, Blockheads, County Hospital.

Bekijk de andere acteurs en actrices uit The Stock Company van Laurel & Hardy.

Door: Math Lenzen

Foto Showcase

Polls

Digital Remastering van L&H Films

De films zijn kunst, daaraan verander je niets - 22.5%
Alleen om omzuiverheden eruit te halen - 22.5%
Maak ze maar perfect maar wel zwart-wit - 40%
Inkleuren mag, maar houd het orgineel - 8.8%
Compleet inkleuren alsof ze zo zijn gemaakt - 6.3%

Aantal stemmen: 80
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 dec 2013 - 00:00