topimage thelmatodd

topimage lawrence

topimage stanollie

topimage_filmlijst

Zoeken

Anita Garvin

anitagarvin01Anita Garvin

Geboren: 11 februari 1907
Overleden: 7 juli 1994

De op 11 februari 1907 in New York geboren Anita Garvin wist al op jonge leeftijd hoe zij zich moest gedragen en kleden om een bijna volwassen indruk te maken. Het lukte Anita namelijk om in 1920, op 13 jarige leeftijd, revue girl te worden bij Siegveld. Vier jaar later maakte zij de overstap naar de film en was zij te zien in kluchten uit de kleine studio van Al Christie. In de Universal studio ontmoette Anita Garvin Stan Laurel, die op dat moment voor producent Joe Rock bezig was aan een tiental twee-acters. De jonge elegante vrouw met die fonkelende ogen moest wel indruk gemaakt hebben op Stan want in 1925 speelde Anita Garvin naast Stan Laurel in The Snow Hawk en had ze een hoofdrol in Raggedy Rose, een klucht die Stan Laurel regisseerde. De eerste film waar Anita Garvin met zowel Laurel als Hardy samen speelde was Why Girls Love Sailors. Dit was echter lange tijd niet bekend, omdat deze film zo'n 50 jaar verdwenen was.

Hoewel Anita Garvin een bescheiden carrière als film comédienne opbouwde maakte zij in de elf Laurel en Hardy films grote indruk. Wie herinnert zich niet haar optreden van nog geen minuut in The Battle of the Century uit 1927. Anita is daarin een aantrekkelijke jonge vrouw die bevallig achterover in een taart glijdt. Als ze weer rechtop staat schudt zij even met haar been alsof ze ergens onder haar chique zwarte rok wat stukken taart kwijt wil. Daarna loopt ze koket door en negeert zij het hele voorval. Later vertelde de actrice hierover dat zij op dat moment bezig was met een klucht van Charley Chase en dat Stan Laurel haar vroeg of zij hem een plezier wilde doen en werd deze scène tijdens haar lunchpauze van de Chase film in tien minuten opgenomen.

 

bwd  Set 1/2  fwd

 

Zoals bij meer acteurs het geval was werd ook Anita Garvin door Stan Laurel bij Hal Roach geïntroduceerd. In Sailors Beware (1927) is Anita de juwelendievegge Mevr. Ritz die met haar echtgenoot, de als baby vermomde dwerg, het Stan en Ollie erg lastig maakt. In de vermiste film Hats Off uit 1927 speelt Anita Garvin de klant, die Laurel en Hardy een wasmachine de lange trap op laat sjouwen. En in Their Purple Moment (1928) is zij het ‘vriendinnetje’ van Oliver Hardy. In From Soup To Nuts (1928) laat Anita Garvin een staaltje ‘Low Comedy’ van hoog niveau zien als Mrs. Culpepper, een rijke dame die per ongeluk Stan en Ollie als bedienden geëngageerd heeft. Haar achtervolging van een kers met een lepel over de tafel is een hoogtepunt in deze film.
Anita speelt daarna bij Hal Roach in films met Charley Chase.

In 1930 keert zij terug bij Laurel en Hardy en speelt zij mevrouw Laurel in Blotto en Be Big! en in beide films maakt zij een einde aan de escapades van Stan en Ollie. Pas 1938 zien we Anita weer in een klein rolletje in Swiss Miss. In 1940 volgt nog een rol in A Chump At Oxford, net als in de film With Love and Hisses (1927) is zij hier de partner van James Finlayson. Hun scenes worden uit de Amerikaanse versie geknipt maar blijven behouden voor de twintig minuten langere Europese versie. Tot 1943 blijft Anita Garvin nog in films spelen bij Hal Roach en andere studio’s, ze is dan 36 en zet een punt achter haar carrière.

Op 7 juli 1994 op 87 jarige leeftijd overlijdt Anita Garvin.

  • anitagarvin001
  • anitagarvin002
  • anitagarvin003
  • anitagarvin004
  • anitagarvin005
  • anitagarvin006
  • anitagarvin007

Bekijk de andere acteurs en actrices uit The Stock Company van Laurel & Hardy.

Door: Math Lenzen

Foto Showcase

Polls

Digital Remastering van L&H Films

De films zijn kunst, daaraan verander je niets - 22.5%
Alleen om omzuiverheden eruit te halen - 22.5%
Maak ze maar perfect maar wel zwart-wit - 40%
Inkleuren mag, maar houd het orgineel - 8.8%
Compleet inkleuren alsof ze zo zijn gemaakt - 6.3%

Aantal stemmen: 80
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 dec 2013 - 00:00