topimage thelmatodd

topimage lawrence

topimage stanollie

topimage_filmlijst

Zoeken

Walter H. Long

walterlong01Walter H. Long

Geboren: 5 maart 1879
Overleden: 4 juli 1952

Als er ooit over typecasting gesproken kan worden dan is dit wel het geval met de acteur Walter H. Long.  Hoewel van hem gezegd werd dat hij in het werkelijke leven een superbeschaafde gentleman was, kom je hem in al zijn films alleen maar tegen als de rauwe schurk met een onbetrouwbaar boeven tronie.

  

De op 5 maart 1879 in Milford in de Verenigde Staten geboren Walter Long werkte bij het toneel en had zelfs zijn eigen gezelschap voor hij in 1909 als filmacteur debuteerde in The Fugitive.  Bekendheid kreeg hij door zijn rol als moordende neger Gus in The Bird Of A Nation onder regie van D.W. Griffith. In de eerste helft van de jaren twintig was hij ook te zien in de kassuccessen Rudolph Valentino The Sheik en Blood and Sand.  Na in een indrukwekkende hoeveelheid films de rol van schurk en ruwe grimmige zeeman te hebben gespeeld was Walter Long in de jaren dertig actief in cowboyfilms. Hij was de ‘bad guy’ in de toen populaire B-westerns. Ook speelde hij een opvallende rol in de eerste geluidsversie van The Maltese Falcon uit 1931.

 

bwd  Set 1/2  fwd

 

Viermaal maakte Walter Long als crimineel zijn opwachting in een Laurel en Hardy film sindsdien wordt hij door velen gekoesterd als lievelingsschurk zo weergaloos speelde hij zijn rollen. Het eerste optreden van Walter Long tegenover Stan Laurel en Oliver Hardy was in Pardon Us  (1930). Hij is daarin de gevangenisboef Tiger, de medegevangene van Stan en Ollie, die het op het leven van hen gemunt heeft omdat zij onbewust een gevangenis oproer verhinderen. In Any Old Port  (1932) is hij Mugsie Long, de wrede kastelein die zijn huissloofje tot een huwelijk met hem wil dwingen. De zeelui Laurel en Hardy weten dit te verhinderen. Maar als Ollie, om hun lege beurs te vullen, Stan opgeeft voor een boks wedstrijd is niemand minder dan Walter Mugsie Long zijn tegenstander. In The Live Ghost (1934) opnieuw de kans om alle registers open te trekken als louche kapitein van een schip waar het zou spoken.  In zijn opdracht ronselen Laurel en Hardy  met een eierentruc bemanningsleden…tot zij zelf op de schuit belanden. Meesterlijk is Walter Long in Going Bye-Bye (1934) als Butch, die na zijn veroordeling de getuigen Laurel en Hardy dreigt hun benen te breken. Als Stan en Ollie hem per vergissing uit een hutkoffer bevrijden staat die rekening nog open.

Op 4 juli 1952 overleed Walter Long op 73 jarige leeftijd in Hollywood.

Bekijk de andere acteurs en actrices uit The Stock Company van Laurel & Hardy.

Door: Math Lenzen

Foto Showcase

Polls

Digital Remastering van L&H Films

De films zijn kunst, daaraan verander je niets - 22.5%
Alleen om omzuiverheden eruit te halen - 22.5%
Maak ze maar perfect maar wel zwart-wit - 40%
Inkleuren mag, maar houd het orgineel - 8.8%
Compleet inkleuren alsof ze zo zijn gemaakt - 6.3%

Aantal stemmen: 80
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 dec 2013 - 00:00