topimage thelmatodd

topimage lawrence

topimage stanollie

topimage_filmlijst

Zoeken

 

arthurhousman01

Arthur Housman

Geboren: 10 oktober 1889
Overleden: 8 april 1942

Arhur Housman speelde in vier Laurel en Hardy films de rol waarvan hij zijn broodwinning had gemaakt het uitbeelden van beschonken mannen. Zijn eerste optreden naast Stan en Ollie is in Scram! (1932). In avondkleding, compleet met hoge hoed, staat Arthur Housman beschonken in de regen. Hij zoekt zijn sleutels. Op handen en voeten kruipt de dronkaard over het trottoir over een rooster. Met de opmerking van Oliver: ‘What’s the matter, neighbour?’ begint een schitterend bewijs van naastenliefde van Laurel en Hardy die hen uiteindelijk in de slaapkamer van de vrouw van een rechter doen belanden. In The Live Ghost (1934) zwalkt Housman in een haven, tuimelt in een bak witte verf en loopt vervolgens spierwit, als een spook, in het donker naar zijn schip en jaagt hij de zeelui Stan Laurel en Oliver Hardy de stuipen op het lijf. Ook in Our Relations (1936) kruist een beschonken Arthur Housman het pad van Laurel en Hardy met als hoogte punt een perfect trio komieken in een telefooncel. Schitterend is Housman in The Fixer-Uppers (1935) als de bewoner van een appartement die met een glas in de hand en een ijszak op zijn hoofd aan de deur verschijnt om het verkooppraatje van de kerstkaart verkopers, Stan en Ollie aan te horen. Deze schijnen absoluut niet op te vallen dat zij tegen een volslagen laveloos figuur staan te praten.

 • arhur housman 1
 • arhur housman 2
 • arhur housman en lh
 • arhur housman en oliver hardy in scram 1932
 • arhur housman in fixer uppers 1
 • arhur housman in fixer uppers 2
 • arhur housman in sunrise 1
 • arhur housman in sunrise 2
 • arthur housman groucho marx
 • arthur housman in the live ghost 1934

Arthur Housman werd op 10 oktober 1989 in New York geboren en hij overleed op 52 jarige leeftijd op 8 april in Los Angeles. Sinds 1910 werkte Housman in de film business voor bijna alle studio’s uit die tijd. Hij deed mee in meer dan honderd films, hoewel zijn naam niet eens altijd werd vermeld op de titelrol. In 1927 speelde Arthur Housman succesvol naast Clara Bow in de Rough House Rosie. Hierna maakte hij van het spelen van dronkaards zijn beroep. Opvallen als dronkaard deed Arthur Housman in de Harold Lloyd films Feet First (1930) en Movie Crazy (1932). In wezen speelde Housman in de scènes met Lloyd de gebrilde droogkomiek helemaal weg. Maar Harold Lloyd was professioneel genoeg om zijn collega daartoe de ruimte te geven. Voor producent Hal Roach trad Arthur Housman ook op in een aantal korte films uit de Thelma Todd en Patsy Kelly –serie. In Punch Drunks (1943) deed hij The Three Stooges verbleken met zijn ingehouden, zuiver visueel spel naast het tumultueuze extra dik aangezette gedoe van dat trio. Hij deed zijn dronkenman ‘trucje’ meesterlijk en verdiende eretitel ‘Movies Premier Drunk’. In de filmwereld deelde Housman deze eretitel met Jack Norton (1889-1958), die net als Housman in heel wat speelfilms een levens echte zuiplap tevoorschijn te toveren. Overigens speelde Jack Norton in een Laurel en Hardy film The Big Noise (1940). In tegenstelling tot Housman schijnt Norton nooit een druppel te hebben gedronken. Het verhaal gaat dat Arthur Housman op de set maar ook ‘in het dagelijks leven’ altijd ietwat beschonken was.

Laurel en Hardy-fans hebben voor leden van de Laurel en Hardy Stock Company respect en sympathie en gunnen Arthur Housman daarboven zijn borreltje van harte!

Bekijk de andere acteurs en actrices uit The Stock Company van Laurel & Hardy.

Door: Math Lenzen

Foto Showcase

Polls

Digital Remastering van L&H Films

De films zijn kunst, daaraan verander je niets - 22.5%
Alleen om omzuiverheden eruit te halen - 22.5%
Maak ze maar perfect maar wel zwart-wit - 40%
Inkleuren mag, maar houd het orgineel - 8.8%
Compleet inkleuren alsof ze zo zijn gemaakt - 6.3%

Aantal stemmen: 80
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 dec 2013 - 00:00