topimage thelmatodd

topimage lawrence

topimage stanollie

topimage_filmlijst

Zoeken

Atoll K / Utopia

poster atoll k 2Atoll K / Utopia

ReleasedStudioRegie
17-10-1951Franco - London Films

Leo Johannon en John Berry

82 min.HoofdrolSound Feature

 

Met: Suzy Delair, Max Elloy, Adriano Rimoldi en Luigi Tossi

mv_prev

 

Verhaallijnposter atoll k

Stan en Ollie krijgen een flinke erfenis, maar na aftrek van alle belastingen houden ze alleen een klein onbewoond eiland in de Zuidzee over. Ze besluiten naar het eiland toe te zeilen en een eigen belastingvrije staat te stichten.

Commentaar

Andere titels: "Utopia" en "Robinson Crusoeland".

Productie: Franco London Films - Sirius Fortezza Film

atollk005Dit is de laatste film van Laurel en Hardy. Zowel Laurel als Hardy waren in deze film qua gezondheid niet op hun best. Dit, en enkele problemen tijdens de productie, zorgde ervoor dat de opnamen geen 12 weken duurden, maar 12 maanden. Vooral Stan Laurel had enkele hele zware aanvallen van diabetes. Ook kreeg hij dysenterie en een ontsteking aan zijn dikke darm. Deze aanslag op zijn lichaam is naar mijn idee duidelijk te zien (zie foto). Een citaat van Ida Laurel: 'I’m hardly likely to forget the date we left for France and the date we returned; April 1st 1950, and April 1st 1951. But there was no April Fooling about that terrible year'.

Oliver hardy was in deze periode op zijn zwaarst. Hij woog zo'n 330 pounds ofwel 150 kilo in deze periode. Hij kreeg een zware griep en moest ook behandeld worden voor hartritmestoornissen.

Op het moment dat Laurel en Hardy het aanbod kregen om de film te maken, stonden ze nergens onder contract. Ze waren bezig met theatershows door Europa te reizen en hadden hiermee redelijk veel succes.

Op de meeste dagen werd maar kort gedraaid. Ondanks dat de film een vrij groot budget voor die tijd had (1,5 miljoen dollar), waren een aantal zaken zeer slecht geregeld. Het script werd voortdurend herschreven en bediscussieerd. Ook waren er voortdurend misverstanden en ruzies. Taalproblemen speelden hierbij ook een rol. Leo Joannon werd uiteindelijk vervangen door John Berry.

De film kreeg, zowel in Amerika als Europa, enkele zeer slechte kritieken. Niet het grootste succes dus van het duo. Maar de film bevat toch enkele leuke scenes. Voor een echte fan dus altijd het bekijken waard.

Bekijk de trailer van de film:

 

  • atoll-k-1951-002-hardy-with-polka-tie-and-buddies
  • atoll-k-1951-003-lauren-and-hardy-looking-sad-with-straw-hats
  • atollk001
  • atollk002
  • atollk003
  • atollk004
  • atollk005

Bekijk de volledige filmlijst van Laurel & Hardy.

Door: Math Lenzen / Hans Jongen

Foto Showcase

Polls

Digital Remastering van L&H Films

De films zijn kunst, daaraan verander je niets - 22.5%
Alleen om omzuiverheden eruit te halen - 22.5%
Maak ze maar perfect maar wel zwart-wit - 40%
Inkleuren mag, maar houd het orgineel - 8.8%
Compleet inkleuren alsof ze zo zijn gemaakt - 6.3%

Aantal stemmen: 80
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 dec 2013 - 00:00