topimage thelmatodd

topimage lawrence

topimage stanollie

topimage_filmlijst

Zoeken

Vaudeville


Vaudeville is een vorm van variété theater dat populair was in Amerika tussen 1880 en 1930. Het is de voorloper van het moderne cabaret en stand-up comedy. Iedere voorstelling bestond uit losse, afzonderlijke optredens, die niets met elkaar te maken hoefden te hebben. Er traden muzikanten, dansers, komieken, dierenshows en magiërs op.

 

bwd  Set 1/2  fwd

 
De herkomst van het woord is niet helemaal duidelijk. Het kan zijn afgeleid van de franse regio' Vau de Vire'. Deze regio stond bekend om zijn speciale vorm van humor.  Het woord kan ook afgeleid zijn van 'voix de ville', wat de stem van de stad betekent.


Charlie Chaplin, The Three Stoges, maar ook Stan Laurel en Oliver Hardy traden op in het Vaudeville circuit voor ze met film begonnen. Oliver Hardy begon zijn carrière als zanger bij de 'Coburn's Minstrels'. Stan Laurel stond al als 16 jarige op de planken. Eerst in Engeland en later, met het gezelschap van Fred Karno in Amerika. Net als Charlie Chaplin, die de hoofdrol in de theatervoorstellingen speelde, wisselde hij uiteindelijk naar film.


Veel van de acteurs waarmee Laurel en Hardy samen optraden kwamen ook uit het Vaudeville circuit. Het maken van films was in de begintijd niet zo vreselijk winstgevend. Veel acteurs speelden daarom in films maar bleven ook optreden in  theaters en shows.

 

Door: Hans Jongen

Verwante Artikelen

Meesters van de Slapstick 

Foto Showcase

Polls

Digital Remastering van L&H Films

De films zijn kunst, daaraan verander je niets - 22.5%
Alleen om omzuiverheden eruit te halen - 22.5%
Maak ze maar perfect maar wel zwart-wit - 40%
Inkleuren mag, maar houd het orgineel - 8.8%
Compleet inkleuren alsof ze zo zijn gemaakt - 6.3%

Aantal stemmen: 80
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 dec 2013 - 00:00